Grenzen

30-12-2017 00:40

Grenzen

Ik kan wel zeggen dat dit afgelopen jaar in het teken stond van grenzen, mijn grenzen.
Grenzen bewaken, grenzen verleggen, grenzen versterken en helaas ook grenzen overschrijden.
Die grenzen overschrijden heeft me geen goeds opgeleverd, al deed ik het iedere keer met de hoop dat het iets goeds zou opleveren voor mij, maar dat deed het niet. Ik zal dus nog meer moeten leren om mijn grenzen niet te overschrijden. Voor niets en voor niemand!

Er zijn ook vlakken geweest waarop ik mijn grenzen wel goed heb bewaakt en ze niet heb overschreden. 
Ja ik heb ook mijn grenzen verlegd, maar daarbij niet mijn grens overschreden.

En vooral heb ik mijn grenzen versterkt.

Mijn grenzen versterken is soms heel zwaar geweest, maar zo ontzettend nodig.
Dat versterken heb ik dit jaar bij het sporten geleerd. Daar leerde ik ook om sommige grenzen te verleggen. Grenzen zijn verlegt omdat ik angsten onder ogen kwam er er aan ging werken. Sommige angsten zijn inmiddels verdwenen, andere nog niet, maar die zijn al wel verminderd. En door het aanpakken van die angsten zijn zowel mijn grenzen verlegd als ook versterkt.

Doordat ik steeds beter weet hoe ik mijzelf kan verdedigen weet ik ook dat de kans dat ik op een bepaald moment in paniek zal raken en mijn grens zal laten overschrijden kleiner wordt. En uiteindelijk zal er en geen paniek zijn en zal er geen grens overschreden worden.
En ook zal er geen angst meer zijn.

En ook al heb ik keihard aan mijn grenzen gewerkt er is zeker nog meer werk te verrichten. Ik heb er vertrouwen in dat dat ook goed gaat komen. Ik weet dat het werken aan die grenzen nu minder zwaar zal zijn. 
Ik kijk uit naar het moment dat mijn grenzen dusdanig zijn versterkt dat ook mijn laatste angst verdwijnt. Want als ook die laatste angst weg is kan ik zeggen: Ik ben gelukkig, echt gelukkig!